itt

Egészségügyi szolgáltatáshoz júliustól így vehető igénybe utazási költségtérítési támogatás

Korábban már beszámoltunk az egészségügyi szolgáltatáshoz igénybe vehető utazási költségtérítési támogatás 2022. július 1-jétől alkalmazandó új szabályairól. A napokban megjelent kormányrendelet 2022. július 2-ától kicsit pontosította ezeket a rendelkezéseket. Erre tekintettel mostani cikkünkben az utazási költségtérítési támogatás 2022. júliusában hatályba lépő előírásait foglaljuk össze azzal, hogy nem térünk ki a korai fejlesztést és gondozást nyújtó intézményhez kapcsolódó utazási költségtérítési támogatásra.

Utazási költségtérítési támogatás jár, ha a beteg távolsági közforgalmú személyszállítási eszközzel (például autóbusszal, vonattal), illetve adott esetben személygépkocsival utazik az egészségbiztosítóval szerződött – jogszabályban foglalt – egészségügyi szolgáltatóhoz azért, hogy az alábbi ellátásokat igénybe vegye:♦ fogászati szakellátás;♦ járóbeteg-szakellátás;

♦ fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás,

♦ gyógyászati (gyógyfürdő) ellátás;

♦ rehabilitáció;

♦ gyógyászati segédeszköz megvásárlása és annak próbája;

♦ szűrővizsgálat.

Megjegyzés: Helyi utazás költségeihez támogatás nem jár.

A július 1-jétől hatályos támogatásokról szóló korábbi írásunkat itt olvashatja el!

Elöször nézzük meg az utazási költségtérítési támogatás 2022. július 1-jétől és 2022. július 2-ától alkalmazandó azon változásait, amelyek a személygépkocsival történő utazás támogatására vonatkoznak.

Mindenekelőtt meg kell említeni, hogy nem változik a személygépkocsival történő utazás támogatásának összege. Azaz, a betegsége, egészségi állapota miatt közforgalmú személyszállítási eszközön utazni nem képes személyt utazási költségtérítési támogatásként kilométerenként 21 forint illeti meg. Ha kísérő is megy a beteggel, akkor ez az összeg a beteget és a kísérőjét együtt illeti meg azzal, hogy ha a kísérő egyedül utazik a betegért vagy a betegtől ez a támogatás továbbra is 18 Ft/km összegű.

forrás:

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
Megszakítás